Zwycięzca II edycji BEST Barista Challenge
Po emocjonujących zmaganiach, w których liczyła się zarówno technika, jak i kreatywność, zwycięzcą zawodów został Illia Zoria, reprezentujący Lublin.
– Przyjechałem tu z nastawieniem, by po prostu dobrze się bawić. Okazuje się, że takie podejście pozwala pokazać swoje umiejętności bez napięcia, co jak widać przynosi efekty – mówił chwilę po ogłoszeniu wyników zdobywca pierwszego miejsca.
Podium zawodów BEST Barista Challenge 2024:
- Illia Zoria (Lublin)
- Maciej Woźniakowski (Katowice)
- Pavlo Havrylov (Wrocław)
Eliminacje i finał
Droga do finału była pełna emocji – od czerwca do listopada 2024 roku zespół organizatorów przemierzył sześć miast: Warszawę, Kraków, Lublin, Toruń, Wrocław i Katowice, by wyłonić najlepszych baristów w regionalnych eliminacjach. Do ścisłego finału awansowali:
- Aleksander Smęt (Warszawa),
- Piotr Gajewski (Kraków),
- Illia Zoria (Lublin),
- Timur Rusnak (Toruń),
- Pavlo Havrylov (Wrocław),
- Maciej Woźniakowski (Katowice).
W finale zawodnicy rywalizowali w trzech konkurencjach:
- Free Order – przygotowanie dwóch napojów na bazie espresso oraz produktów zapewnionych przez partnerów wydarzenia: syropów Monin, kordiałów Paragon, toników Franklin&Sons, napojów roślinnych Alpro.
- Latte Art – stworzenie dwóch identycznych wzorów na bazie napoju owsianego Alpro Barista.
- Zero Excuses – Espresso Battle – przygotowanie dwóch filiżanek espresso przy użyciu technologii Digital Flow Rate od Dalla Corte, według wybranej przez zawodnika receptury przy użyciu ziaren Story Coffee Roasters.
Profesjonalne jury i wysokie standardy
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury złożone z uznanych ekspertów:
- Michał Błasiak – ambasador MONIN w Polsce, wicemistrz Polski Baristów Latte Art,
- Mateusz Dąbek – zwycięzca I edycji BEST Barista Challenge,
- Marcin Zakrzewski – wicemistrz Polski CIGS.
Zawody rozgrywane były według standardów World Barista Championship (WBA), co czyni je doskonałym wstępem dla uczestników do rywalizacji na najwyższym poziomie w profesjonalnych zawodach.
– Organizatorom udało się stworzyć przyjazną przestrzeń dla baristów, pozwalającą im na zdobycie nowych doświadczeń, szlifowanie umiejętności, oswojenia z tremą i presją czasu, towarzyszącą takim zawodom. Daje to świetne podwaliny i przygotowanie do udziału w profesjonalnych zawodach, organizowanych przez SCA Polska: Coffee in Good Spirits, Mistrzostwa Polski Baristów oraz Mistrzostwa Polski Latte Art – mówi Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, National Coordinator, SCA Polska.
Nowoczesne technologie i pasja
Finał zawodów obfitował w innowacyjne rozwiązania. Uczestnicy korzystali m.in. z ekspresu Dalla Corte Zero z technologią Digital Flow Rate, młynków COMPAK oraz urządzenia Latte Art Factory, które zapewniło idealną teksturę napojów roślinnych.
– BEST Barista Challenge to zawody, w których liczy się wiedza, doświadczenie i umiejętności. Dzięki najnowocześniejszemu sprzętowi zawodnicy bez przeszkód mogli w pełni zaprezentować swoje możliwości i skupić się na zadaniach. – podkreślał Aleksander Krzych, Brand Ambasador Dalla Corte i Compak.
Poziom zawodów z każdą kolejną edycją jest coraz większy. Sędziowie oraz woluntariusze SCA Polska podczas eliminacji oraz finału zwracali uwagę na dobre przygotowanie zawodników, profesjonalizm oraz niesamowitą kreatywność. To, co cieszy jednak najbardziej, to fakt, że wokół projektu udało się stworzyć społeczność ludzi z ogromną pasją.
Finał BEST Barista Challenge to wielkie, wspólne święto kawy!
Partnerzy wydarzenia
Organizatorem BEST Barista Challenge jest BEST Company Solutions, a partnerami wydarzenia byli: COMPAK, Dalla Corte, Alpro Barista, Brita Polska, Franklin & Sons, MONIN. Kawę na finał zapewniło Story Coffee, a patronat objęła SCA Polska.