Najlepszy barista Mazowsza wybrany
Zwycięzcą pierwszej rundy eliminacji, które odbyły się w Warszawie został Aleksander Smęt, który tym samym zapewnia sobie awans do finału. Oprócz tej szansy Aleksander otrzymał wspaniałe nagrody ufundowane przez partnerów: młynek Compak mini PRO, dzbanek BRITA, napoje roślinne od ALPRO, syropy MONIN oraz napoje Franklin&Sons. Palarnia Praż Micro Roastery ufundowała nagrodę specjalną – w postaci zaproszenia do samodzielnego wypalenia ziaren kawy.
Laureat tego etapu zaskoczył nie tylko efektowną prezentacją napojów kawowych, ale przede wszystkim kompozycją smaków i doborem składników.
– Best Barista Challenge to świetna okazja nie tylko, by stanąć w szranki z koleżeństwem z branży, ale przede wszystkim przestrzeń na wymianę doświadczeń. Z perspektywy sędziego na uznanie zasługuje nie tylko kreatywność zawodników i ich swoboda użycia produktów dostarczanych przez partnerów, ale także wysoki poziom organizacji eventu przy zachowaniu swobodnego formatu zawodów. Gdybym miała ująć to w jednym zdaniu: konkurs BBC to małe święto baristów, gdzie nie ma przegranych, a wszyscy uczestnicy weryfikując swoje umiejętności, tylko pokazują, że jako branża nie mamy się czego wstydzić – mówi Edyta Bartosiewicz, sędzia sensoryczna Best Barista Challenge.
Aleksander Krzych, brand manager marek Compak i Dalla Corte w Best CS, zauważa, że runda inauguracyjna pokazała, że kontynuacja projektu ma ogromną wartość i sens. Zawody wypełniają pewną niszę, a w takim formacie i formule są po prostu potrzebne do promocji pracy i zawodu baristy.
Odkrywaj, smakuj speciality coffee
Podczas eliminacji współpracujemy z miejscowymi palarniami. W Warszawie sponsorem kawy była palarnia Praż Micro Roastery, która dobrała, wypaliła ziarna pod espresso specjalnie na zawody, a także przygotowała upominki dla uczestników. Jakub Świątek, który stoi za sukcesem Typiki i palarni Praż, poprowadził również cupping wybranych mieszanek. Goście mieli okazję również spróbować cold brew przygotowanego w Hardtank i serwowanego w formie nitro dzięki urządzeniu Latte Art Factory.
Poszukiwania utalentowanych baristów w ogólnokrajowych zawodach
Eliminacje regionalne odbędą się 6 miastach. Za nami już runda w Warszawie, a przed nami kolejne:
- 22 czerwca – Kraków,
- 30 sierpnia – Lublin,
- 25 września – Poznań,
- 19 października – Wrocław,
- 10 listopada – Katowice.
Finał z udziałem zwycięzców regionalnych rozgrywek odbędzie się pod koniec roku w Warszawie. Będą walczyć o tytuł Best Barista 2024 roku oraz atrakcyjne nagrody: tamper Compak Cube, Saturator BRITA sodaONE oraz atrakcyjne zestawy gadżetów od Partnerów wydarzenia i BEST Company Solution – organizatora.
W każdej rundzie regionalnej BEST Barista Challenge zawodnicy zmierzą się w dwóch kategoriach: „Latte Art Throwdown” oraz „Free Order”. W pierwszej kategorii barista musi nie tylko umiejętnie parzyć kawę, ale też efektownie ją podać, wykorzystując technikę latte art, przy użyciu napojów roślinnych Alpro Barista. Kluczem do sukcesu jest precyzyjne wykonanie wylosowanego wcześniej wzoru, doskonała technika i jej powtarzalność.
Z kolei w formule „Free Order”, stosowanej w finale etapów regionalnych, uczestnicy zmierzą się z wyzwaniem przygotowania dwóch kreatywnych i perfekcyjnych napojów kawowych, przygotowanych przy użyciu napojów roślinnych Alpro Barista, toników Franklin & Sons oraz syropów Monin.
– Dobra atmosfera tego wydarzenia to jego ogromny atut. Start w zawodach wymaga kompetencji i przygotowania – czyli treningu, a ten jak wiadomo czyni mistrza. To co cieszy nas najbardziej, to fakt, że eliminacje odbywają się w różnych miastach, to daje szansę każdemu przyłączyć się do naszej rodziny BBC – podkreśla Eliza Morawska, Brita Polska.
Zawodnicy pracują na najwyższej klasy sprzęcie: młynkach i tamperach marki Compak oraz ekspresach Dalla Corte.
Best Barista Challenge pod patronatem SCA Polska
Pierwsza edycja Best Barista Challenge skupiła wokół siebie rzesze sympatyków oraz zbudowała społeczność pasjonatów kawy. Rangę zawodów podkreśla fakt, że SCA Polska objęło patronatem zawody Best Barista Challenge. Członkowie stowarzyszenia będą brać udział w eliminacjach i finałach, czuwać nad ich przebiegiem, sędziować, a także wspierać organizatorów merytorycznie.
– Organizatorom udało się stworzyć przyjazną przestrzeń dla baristów, pozwalającą im na zdobycie nowych doświadczeń, szlifowanie umiejętności, oswojenia z tremą i presją czasu, towarzyszącą takim zawodom. Daje to świetne podwaliny i przygotowanie do udziału w profesjonalnych zawodach, organizowanych przez SCA Polska: Coffee in Good Spirits, Mistrzostwa Polski Baristów oraz Mistrzostwa Polski Latte Art – podkreśla Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, National Coordinator, SCA Polska.
Jak wziąć udział w zawodach? Proces rejestracji
Chcesz dołączyć do grona uczestników BEST Barista Challenge? Jeszcze masz szansę, zostały ostatnie miejsca w Krakowie. Wejdź na stronę www.bestbaristachallenge.pl i wypełnij formularz zgłoszeniowy. Nie zwlekaj i zarejestruj się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona. Dołącz do naszej społeczności i zawalcz o tytuł BEST Baristy 2024 roku w Polsce!
Partnerzy wydarzenia i organizator
Organizatorem wydarzenia jest BEST Company Solutions. Partnerami, wspierającymi cykl są: COMPAK, Dalla Corte, Alpro Barista, Brita Polska, Franklin&Sons, Monin.
Przy organizacji BEST Barista Challenge w Warszawie BEST CS współpracował z kawiarnią Typika oraz palarnią Praż Micro Roastery.
Zapraszamy na stronę www.bestbaristachallenge.pl, gdzie znajdą Państwo więcej informacji o wydarzeniu.