Zapisz się do newslettera

Wiosna inspiruje do wprowadzania zmian w kawiarniach i restauracjach – z nową energią wchodzimy w sezon letni, odświeżamy komunikację i wnętrza naszych lokali. 9 marca br. w warszawskiej restauracji Kuchnia Żoliborz odbędą się otwarte warsztaty dla przedstawicieli kawiarni i restauracji. Podczas dwóch paneli uczestnicy zabrani zostaną w podróż przez świat sezonowych napojów kawowych.

Rejestracja na spotkanie odbywa się drogą mailową: cig@best-cs.pl. W zgłoszeniu uprzejmie prosimy podać: imię, nazwisko, miejsce pracy (kawiarnia, restauracja), telefon kontaktowy, e-mail oraz krótkie uzasadnienie chęci wzięcia udziału w warsztatach. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, liczba miejsc jest ograniczona - organizator zastrzega sobie prawo do odrzucenia zgłoszenia z uwagi na brak miejsc.

 

Pierwszy panel poświęcony został tematyce odświeżenia oferty napojów kawowych, poprzez użycie nowych technologii i receptur. Wśród wielu wyzwań z którymi mierzą się właściciele kawiarni i restauracji jest konieczność pozyskania i zatrzymania klientów. Podążanie za trendami i oczekiwaniami osób odwiedzających nasze lokale przekłada się na dopasowywanie oferty do preferencji gości. Wiosna to idealna pora, żeby spojrzeć w nasze menu i zastanowić się, czym jeszcze możemy zaskoczyć klientów i w jaki sposób, dzięki ciekawszej ofercie sprawić, że częściej będą odwiedzali nasz lokal.

 

Podczas panelu przedstawione zostaną następujące zagadnienia:

– jakie są nowe rozwiązania w ekspresach do kawy i młynkach, które wpływają korzystnie na optymalizację kosztów prowadzenia biznesu – np. są efektywniejsze, energooszczędne, dają możliwość wprowadzenia różnorodnej oferty czy automatyzują procesy przygotowywania kawy najwyższej jakości;
– jak efektywnie wykorzystać każdy centymetr baru i urządzenia do przygotowywania kawy, aby zoptymalizować czas przygotowywania napojów;
– jakie są najnowsze trendy na rynku kawowym;
– jak woda wpływa na napar i efekt końcowy;
– jak zaskoczyć klientów szybkim i pysznym Cold Brew i Nitro Cold Brew i co jeszcze możemy przygotować dzięki urządzeniu Baby HardTank;
– jak z powodzeniem wprowadzić do menu napoje roślinne jako bazę napojów kawowych
– jak przygotować idealne freshpresso i tonic espresso;
– jakie produkty można wprowadzić odświeżając ofertę na sezon letni;
– na co zwrócić uwagę przy komponowaniu menu na lato.

 

Kolejna część spotkania to odniesienie do kawy z kategorii speciality w ofercie restauracji, kawiarni i konceptów gastronomicznych. Kawa speciality to kawa najwyższej jakości. Do tego segmentu zaliczają się kawy, które podczas specjalistycznej oceny otrzymały od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W ocenie brane są pod uwagę zarówno zielone jak i wypalone ziarna, szczególnie jednak zwraca się uwagę na smak i aromat zaparzonej kawy.

 

Podczas panelu przedstawione zostaną następujące zagadnienia:

– czym kawy z kategorii speciality różnią się od mieszanek dostępnych na rynku;
– co cechuje kawy speciality;
– czym charakteryzują się kawy z różnych zakątków świata i jak dobrać je do oferty lokalu
– jakie są metody obróbki zielonego ziarna i co dają kawie;
– jak sensorycznie rozróżniać różne rodzaje kawy;
– w jaki sposób skutecznie wprowadzić kawę specialty do oferty

oraz będzie to okazja do wzięcia udziału w profesjonalnym cuppingu, oceniając kawy z różnych regionów świata. Wspólnie przygotujemy również popularne (i mniej oczywiste) wiosenne napoje kawowe, które można wprowadzić do menu restauracji.

 

Spotkanie poprowadzi dwóch doświadczonych ekspertów z Best Company Solutions, organizatora wydarzenia:

Michał Ziemlewicz – brand manager marek Dalla Corte i COMPAK, Vice Mistrz Polski Coffee in Good Spirits 2019, sędzia Mistrzostw Polski Baristów. Barista z ponad 10 letnim doświadczeniem na rynku kawy. Doświadczenie zdobywał w kawiarniach specialty, palarni kawy i najlepszych cocktail barach w Polsce. Członek Specialty Coffee Association, laureat wielu zawodów i konkursów dla baristów i barmanów pomysłodawca zawodów dla baristów Dalla Corte Cup.

Aleksander Krzych – brand ambasador marek Dalla Corte i COMPAK, członek zarządu AST, Authorised SCA Trainer, SCA Poland event coordinator. Barista i trener z ponad osiemnastoletnim doświadczeniem zawodowym. Wielokrotny finalista konkursów barmańskich i Mistrz Latte Art Thrawdown. Prowadzący i konferansjer licznych konkursów barmańskich i baristycznych.

 

Ekspert
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
ekspres kawowy, Dalla Corte, FRANKE, Compak, kawa

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu.