Każda woda jest inna. Różni się w zależności od źródła skąd jest pobierana, od sposobów jej uzdatniania, twardości czy zawartości składników mineralnych. Zastosowanie odpowiednich filtrów pomaga ją ujednolicić, gwarantując stałość jej składu i powtarzalność parametrów.
Pijąc znakomitą kawę zastanawiamy się nad rodzajem jej ziaren, skąd one pochodzą. Myślimy, że właśnie to wpływa na jej smak. Otóż ważnym aspektem jest woda, która zostanie użyta do jej zaparzenia. Jej odpowiedni skład ma wpływ na kwaśność czy posmak goryczki w kawie. Ważne jest ustalenie jej pożądanych parametrów i stosowanie wody o odpowiednim, jednolitym składzie przy każdym parzeniu.
Warto zadać również pytanie czy istnieje możliwość otrzymania wysokiej jakości produktów wypiekanych w piecach konwekcyjno-parowych bez stosowania przy procesie wody o odpowiednim składzie? Odpowiedź jest jednoznaczna. Do osiągnięcia tego celu potrzebujemy wody o konkretnym składzie. Pozwoli to na ochronę urządzenia, a także zapewnienie idealnego wypieku.
Odpowiedni skład wody nie jest niezbędny tylko przy procesie pieczenia czy gotowania. Jest równie ważnym elementem przy zmywaniu naczyń kuchennych czy szkła. Dzięki dobrej jakości wody chronimy zmywarkę, możemy ograniczyć zużycie środków myjących, ale co najważniejsze, zmywane szkło charakteryzuje się perfekcyjnym połyskiem bez osadów czy zacieków.
Wybór dostępnych na rynku filtrów do wody jest szeroki. Oferta umożliwia dobór urządzenia, które będzie spełniać warunki lokalu, a zarazem zagwarantuje otrzymanie wody o pożądanym składzie. Jako eksperci rynku gastronomicznego w Polsce szczególnie polecamy filtry marki Britta.
Smakowite śniadanie składające się z ulubionej kawy, podanej z rogalikiem o idealnej chrupkości, to zasługa nie tylko doboru dobrych produktów, ale również zastosowania wody o odpowiednim składzie mineralnym. Jest to czynnik niezbędny w gastronomii, o który pomagają zadbać profesjonalne filtry do wody.